top of page
  • Foto van schrijverSanté

Flat White

Naast een cappuccino en een latté staat er nog een andere populaire melkkoffie op de menukaart van onze mobiele koffiebar, namelijk de 'flat white'.


1. Samenstelling

Een schematische voorstelling van de opbouw en samenstelling van een flat white koffie.
Flat White - Schematisch

Een flat white begint altijd met een dubbele espresso shot (60 ml) in een kopje. Een latté of cappuccino kan zowel als enkel of dubbel shot espresso gezet worden, echter zal dan de inhoud van het kopje vergroten zodat de hoeveelheid koffie, melk en melkschuim correct blijft. Een flat white bevat standaard een dubbele espresso shot in een 18 cl kopje.

Bovenop de espresso komt een laagje opgestoomde melk en melkschuim.


2. Smaak flat white

De flat white heeft dankzij zijn dubbele espresso shot een sterker koffie-aroma en koffie smaak. Door de opschuimde melk en dunne schuimlaag blijft de flat white toch nog een zachte smaak hebben.


3. Latté Art

Een flat white is een van de beste koffiebereidingen om mooie 'latté art' aan toe te voegen. De hoeveelheid espresso is ideaal om mooie melktekeningen in te maken.


4. Flat white vs Cappuccino

Een flat white en een cappuccino worden vaak in hetzelfde kopje gemaakt. Een cappuccino bevat vaak 1 shot espresso en een flat white start met het zetten van 2 shots espresso. De hoeveelheid melk en melkschuim die bij de flat white toegevoegd zal worden zal dus minder zijn dan bij de cappuccino om het kopje tot de rand te vullen. Hiernaast zal de melk voor een cappuccino ook luchtiger opgestoomd worden zodat deze een dikkere schuimlaag heeft dan een flat white. Deze laatste heeft maar een dun fijn laagje schuim. Het verschil in smaak en geur zit hem in de sterkte van koffie. De hoeveelheid koffie bij een flat white is hoger waardoor de koffiesmaak en koffie-aroma meer uitgesproken zal zijn.
(links: flat white, midden: cappuccino, rechts: legenda)


4. Oorsprong van de naam

De Flat White heeft een dunne en fijne schuimlaag waardoor deze zich niet bol op het kopje zal zetten maar eerder een vlakke schuimlaag zal geven.
7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page