top of page
  • Foto van schrijverSanté

Latté of Cappuccino?

In de wereld van koffieliefhebbers zijn er talloze manieren om van het zwarte goud te genieten. Twee populaire keuzes die vaak voor verwarring zorgen, zijn de latté en de cappuccino. Hoewel ze beide op espresso gebaseerd zijn en melk bevatten, zijn er enkele subtiele, maar essentiële verschillen die het karakter van deze twee klassieke koffiedranken bepalen. De Latté en de Cappuccino zijn 2 standaard melkbereidingen in onze mobiele koffiebar.Een cappuccino gemaakt in de mobiele koffiebar van Santé.
Cappuccino - Mobiele Koffiebar


Latté:


Schematische voorstelling van een Latté.
Latté - Schematisch

Een latté, afgeleid van het Italiaanse woord 'caffè latte', wat letterlijk 'melkkoffie' betekent, staat bekend om zijn romige en zachte textuur. Het hart van een latté is een krachtige shot espresso (30 ml) , dat wordt omhuld door gestoomde melk en een kleine hoeveelheid melkschuim. Een Latté wordt geserveerd in een 18 cl kopje (1 shot espresso) of een 25 cl kopje (2 shots espresso).

Het resultaat is een milde, maar bevredigende koffie-ervaring die perfect is voor diegenen die de voorkeur geven aan een subtiele koffiesmaak met een zijdezachte mondgevoel.

Wat de verhoudingen betreft, bestaat een latté meestal uit één tot twee shots espresso en wordt het kopje gevuld met gestoomde melk, waarbij het melkschuim aan de bovenkant zweeft. Dit zorgt voor een uitgebalanceerde mix van koffie en melk, waardoor de smaakpapillen worden gestreeld zonder overweldigd te worden.


Cappuccino:


Een schematische voorstelling van een cappuccino.
Cappuccino - Schematisch

In tegenstelling tot de latté is de cappuccino een kunstwerk in een kopje, bestaande uit gelijke delen espresso, gestoomde melk en luchtig melkschuim. Deze verdeling zorgt voor een harmonieus samenspel van smaken en texturen.

Een traditionele cappuccino begint met een shot espresso, gevolgd door gestoomde melk die ongeveer gelijk is aan de hoeveelheid koffie. Een cappuccino wordt eveneens geserveerd in een 18 cl kopje (1 shot espresso) of een 25 cl kopje (2 shots espresso).

Het hoogtepunt van deze heerlijke combinatie is het dikke melkschuim bovenop, dat soms wordt versierd met een vleugje cacaopoeder of kaneel. Deze drievoudige verhouding van koffie, gestoomde melk en schuim geeft de cappuccino zijn kenmerkende karakter - rijk, sterk en met een bevredigende textuur.


Conclusie Latté of Cappuccino:

Het verschil tussen een latté en een cappuccino mag dan subtiel lijken, maar het is deze subtiliteit die de koffie-ervaring zo uniek maakt. Of je nu kiest voor de fluweelzachte omhelzing van een latté of het kunstzinnige spel van smaken in een cappuccino, beide dranken beloven een heerlijke reis voor je smaakpapillen. Het verschil zit zich in de hoeveelheid melk en melkschuim in het kopje. Een Latté bevat meer melk en minder melkschuim. Een cappuccino bevat minder melk dan een latté en meer melkschuim.


Dus, de volgende keer dat je voor onze mobiele koffiebar staat, weet je nu precies welk koffie je moet kiezen. Of het nu een latté is voor degenen die houden van zachtheid en subtiliteit, of een cappuccino voor degenen die genieten van de perfecte balans tussen espresso, melk en schuim, elke slok is een stap verder in de ontdekking van de diverse wereld van koffiegenot.
(Links: Latté , Midden: Cappuccino, Rechts: Legenda)

5 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page